2022 İstatistikleri

Kentlerin, kentleşme sürecinin ve kentsel yaşamın dinamiklerini açıklayan ve bu dinamiklerin yarattığı değişimlere ve sorunlara yeni bakış açıları ve çözümler geliştiren çalışmaları teşvik etmeyi, bu çalışmalar arasında iş birliklerini geliştirmeyi ve bu çalışmaların görünürlüğünü arttırmayı amaçlayan Kent Çalışmaları Ödülleri’nin ikincisi 2022 yılında gerçekleştirilmiştir. Başvuru sahiplerinin yaşadıkları şehir, çalışma alanları ve katkıda bulundukları konu başlıkları açısından başvurular Türkiye ve kent çalışmaları alanının çeşitliğini yansıtmaktadır.

 

2022 yılında Kent Çalışmaları Ödülleri’ne 31’i kitap, 70’i doktora tezi ve 64’ü makale kategorilerinde olmak üzere 165 eser başvurmuştur (bknz. Tablo 1). Katılımcıların %55’ini kadınlar oluşturmaktadır.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gündelik yaşamdan kültür varlıklarına, kolektif bellekten iklim değişikliğine, göçten yapay zekaya çok çeşitli çalışma ve araştırma alanlarından eserler içerisinde en sık başvurulan anahtar kelimelerin başında kent, tarih, konut, İstanbul, kültürel miras/koruma, kentsel dönüşüm, yerel, şehir, Ankara, sürdürülebilirlik gelmektedir (bknz. Tablo 2).

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kent Çalışmaları Ödülleri’ne Adana, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Bartın, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Giresun, Karabük, Kayseri, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Muğla, Niğde, Rize, Tokat, Trabzon, Tunceli, Uşak ve Van olmak üzere toplam 41 ilden başvuru yapılmıştır. En çok başvuru yapılan iller sıralamasında 49 başvuru ile İstanbul ilk sırayı alırken, onu 19 başvuru ile Ankara ve 8 başvuru ile İzmir takip etmektedir. Aynı zamanda Hollanda ve İngiltere gibi farklı ülkelerden de başvurular olmuştur (bknz. Harita 1).

 

 
 


Harita 1. Başvuruların illere göre dağılımı

Başvuru sahiplerinin mezun oldukları lisans programlarının başında mimarlık, şehir ve bölge planlama, peyzaj mimarlığı, tarih, kamu yönetimi, iktisat, sosyoloji, ilahiyat, arkeoloji ve inşaat mühendisliği gelmektedir (bknz. Tablo 3). Başvuru sahiplerinin lisans programlarından mezun oldukları üniversitelerin başında ise İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi yer almaktadır.