2021 İstatistikleri

 

2021 yılında ilk kez düzenlenen Kent Çalışmaları Ödülleri; akademik çalışmalarını farklı bilimsel disiplinlerde sürdüren akademisyenlerin yanı sıra hem kamu hem de özel sektörde görev alan başvuru sahiplerinin de sundukları katkılarla konular, bölümler, üniversiteler ve şehirler açısından Türkiye’nin ve kent çalışmaları alanının çeşitliliğini yansıtıyor.

Kent Çalışmaları Ödülleri’ne 2021 yılında 41’i kitap, 61’i doktora tezi ve 90’ı makale kategorilerinde olmak üzere toplam  192 eser başvurdu (bknz. Tablo 1).

 

Yaya hareketliliğinden müzelere, akıllı kent ekosistemlerinden aidiyete çok çeşitli çalışma ve araştırma alanlarından eserlerin en çok başvurduğu anahtar kelimeler ise kentsel dönüşüm, kentleşme, göç, kültür, sürdürülebilirlik, eğitim, mekân, akıllı kentler, gündelik hayat, iklim değişikliği, kent kültürü ve kentsel koruma olmuştur (bknz. Tablo 2). 

 

 

Kent Çalışmaları Ödülleri’ne Adana, Adıyaman, Afyon, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Hakkari, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Giresun, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli,  Konya, Kütahya, Malatya, Mersin, Muğla, Muş, Niğde, Ordu, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Van ve Yozgat olmak üzere toplam 53 ilden başvuru yapıldı. En çok başvuru yapılan iller sıralamasında 48 başvuru ile İstanbul ilk sırayı alırken, onu 29 başvuru ile Ankara ve 9 başvuru ile İzmir takip etmektedir (bknz. Harita 1).

Harita 1 - Başvuruların İllere Göre Dağılımı

Başvuru sahiplerinin mezun oldukları lisans programlarının başında mimarlık, şehir planlama, kamu yönetimi, tarih, peyzaj mimarlığı, sosyoloji, işletme ve sanat tarihi gelmektedir (bknz. Tablo 3). Başvuru sahiplerinin mezun oldukları üniversitelerin başında ise İstanbul Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi yer almaktadır.